0470-53 33 00 se@synkliniken.se

Goda råd

20…20…20…20 Metoden

På radio idag 23/4 om detta bland annat
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=106&artikel=7458439

Många av oss som sitter vid bildskärm långa stunder kan känna ögontorrhet. En metod som kan lindra är 20…20…20…20 metoden. Den innebär att du var tjugonde minut tittar tjugo meter bort under tjugo sekunder och blinkar tjugo gånger under den tiden. Skriv en lapp och sätt på bildskärmen så du kommer ihåg det. Detta gör att ögat börjar smörja sig självt, en egenskap som kan minska under tiden vi
fokuserar på bildskärmen.

Se Dåligt Må Bra

För dig som har en synnedsättning och inte ser riktigt bra ens med utprovade hjälpmedel, eller känner någon i denna situation, finns en mycket bra bok att läsa. Boken heter Se Dåligt Må Bra, är skriven av Krister Inde och finns att läsa bara genom att klicka här.

Kost och ögon

Vår kropp är ständigt utsatt för oxidativ stress, fria radikaler som verkar degenerativt. Ögat är en del av kroppen som är förhållandevis hårt utsatt för oxidativ stress. Framförallt pågår det degenerativa processer i näthinnan och i linsen. Ögat är extra utsatt pga av dess optiska beskaffenhet, just att ljuset koncentreras på näthinnan. En del av det synliga ljuset som ligger på gränsen till det ultravioletta, det kortvågigt blå, är tillsammans med syre starkt reaktivt med lipiderna i näthinnan.

Vitamin C

Skyddar linsen från gråstarr och näthinnan från degeneration. Finns framförallt i färska bär och frukter, grönsaker och potatis.

Vitamin E

Skyddar mot oxidativ skada framförallt i näthinnan. Är en fettlöslig vitamin som finns i bland annat sötmandel, margarin och broccoli.

Karotenoider

Karotenoider finns i grönsaker och har förmågan att absorbera synligt ljus. Karotenoiderna lutein och zeaxanthin finns i näthinnan. Lutein förekommer främst i perifera delarna och zeaxanthin i centrala delarna som gula fläcken. Eftersom gula fläcken är mer utsatt för
oxidativ stress är det zeaxanthin viktigt för skydd mot kortvågigt blått ljus. Karotenoiderna finns framförallt i tomat, broccoli, brysselkål och spenat.

Vitamin A

Vitamin A är ett näringsämne som bland annat är delaktigt i produktionen av rhodopsin, som är en viktig del i våra fotoreceptorer. Utan nybildande av rhodopsin kan inte fotoreceptorerna reagera och skapa synintryck. Vitamin A finns det mycket i lever, ål, morötter, nypon och persilja.

Fett

I vår vardagliga kost är det i regel för stor mängd omega-6 i förhållande till omega-3. Ett tillskott av omega-3 kan därför vara nödvändigt för att upprätthålla balansen i kroppen. Omega-3 har antiinflammatoriska egenskaper och motverkar apoptos i cellerna. Tllskott av Omega-3 har även en märkbar positivt effekt på tårfilmen hos ca 70% av de med upplevda torrhetsbesvär. Ät linfrön, valnötter, kiwi, gröna bladväxter och fet fisk för att få i dig Omega-3.

Kontaktlinser på semestern

Tänk på att allt växer och frodas mer i varmt klimat. Det gäller givetvis även de mikroorganismer som omger oss överallt och alldeles särskilt där det är vått och varmt. Åker du till andra länder så är dessutom mikrofloran helt annan än den du normalt
handskas med.

  • Så tänk extra noga på handhygienen och kontaktlinshygienen.
  • Sov ALDRIG med kontaktlinser om du samma dag badad med linserna på.
  • Se till att ha din egen linsvätska och inte andras.

Om något ändå händer ?

Blir du irriterad / röd i ögat : Ta alltid bort kontaktlinsen. Om irritationen kvarstår hör av dig till oss.

Om du får rejält ont , blir rejält röd, blir ljuskänslig : vänta ALDRIG –hör av dig direkt till oss. Om du är på annan ort eller inte kan nå oss : sök upp annan optiker eller ögonläkare.